Geschiedenis

Ge moet niet verder stappen, Den Thijs zal wel tappen

Het verhaal van Den Thijs begint ergens eind 19e eeuw. In 1887 was er al sprake van een herberg die op de plek stond waar je nu brasserie SAS9 vindt. Achter de tap stond toen een zekere Henricus Vandenbosch.

Al aan ’t
watertanden?

De geschiedenis
van Den Thijs

De dochter van Henricus Vandenbosch trouwde met Amandus Veraghtert. Hij werd ook wel ‘oude Thijs’ genoemd. Samen bouwden ze in 1903 de huidige herberg met afspanning. Amandus spijkerde een bord aan de muur met als leuze ‘Ge moet niet verder stappen, Den Thijs zal wel tappen’. De naam ‘Den Thijs’ werd toen al gebruikt. Maar niemand weet precies waar de naam echt vandaan komt. Dat blijft een mysterie.

Een generatie verder

Het spoor loopt verder via de zoon van Amandus. Josephus Ludovicus Veraghtert trouwde met Bertha Huysmans. Josephus, alias Jef, werd ook Tep van den Thijs genoemd. Het echtpaar kreeg twee zonen en twee dochters. Jef werd net na WO II sluiswachter. Het was een tijd waarin de sluizen nog met de hand bediend werden. En dan te bedenken dat hij soms tachtig schepen per dag moest doorlaten! 

In 1953 kocht Tep van den Thijs het café van zijn vader over voor de som van 600.000 frank! Dat is een kleine 15.000 euro vandaag. Omdat hij als sluiswachter niet mocht bijverdienen, stond zijn vrouw Bertha achter de toog. En zo gingen de klanten op café bij ‘Berth van Den Thijs’.

Een modern café
met veranda en zomerterras

Vervolgens trad de oudste dochter van Tep en Bertha in het voetspoor van haar ouders. Marth Veraghtert nam het café in 1984 over. Ze trouwde met Roger Denolf. Samen vormden ze de bruine kroeg om tot een moderner café. Er kwam een veranda bij en ze legden een zomerterras aan. Ook zorgden ze voor meer amusement door een kegelbaan en een speeltuin in te richten. En zelfs vervoermaatschappij De Lijn deelde in hun enthousiasme, want ze plaatste er een belbushalte. Het oude gezegde kreeg een nieuwe invulling: ‘Ge moet niet verder stappen, Marth van Den Thijs zal wel tappen’.

Eind januari 2007 namen Marth en Roger afscheid van Den Thijs. En daarmee verdween de derde en laatste generatie Veraghtert achter de tapkast van Den Thijs. Voor de eerste keer namen kroegbazen van buiten de familie de populaire afspanning in het Gebeunt over. Jan en Anita Haerens heropenden de brasserie eind februari 2007 en behielden de naam ‘Den Thijs’.

Een nieuwe episode in het verhaal Den Thijs is aangebroken

Tien jaar later, in 2017, werd de brasserie overgenomen. Ze werden op hun beurt opgevolgd door moeder en zoon Anne-Mie Lamberigts en Pieter Quivreux.

Anne-Mie en Pieter maakten van de coronacrisis gebruik om Den Thijs een complete make-over te geven. Ze vormden Den Thijs om tot een hippe zaak voor jong en oud. Daarbij vergaten ze het roemrijke en gastvrije verleden van deze historische brasserie niet. Want ook vandaag voelt iedereen zich welkom in Den Thijs. Zo is het altijd geweest en zo zal het altijd blijven.

In vogelvlucht

Uitbaters Den Thijs

sinds 1887

1887
"Op de plaats waar brasserie Den Thijs vandaag staat zou er vroeger een herberg zijn geweest, uitgebaat door Henricus Vandenbosch en Maria Peeters.

"
1903
"De dochter van Henricus, Maria Vandenbosch, en haar man Amandus Veraghtert (oude Thijs) bouwen het huidige pand van Den Thijs. Het wordt een herberg met een zevental mansardekamers voor voerlui en een afspanning met stallen voor paarden. De voerlui trekken met hun paarden schepen over het kanaal. Boven de deur van Den Thijs staat er: ‘Ge moet niet verder stappen, den Thijs zal wel tappen’. "
1953
"De zoon van Amandus, Josephus (Jef) Ludovicus Veraghtert (Tep van den Thijs) trouwt met Bertha Huysmans. Samen kopen ze café Den Thijs van hem over. Tep wordt in 1946 sassenier (sluiswachter) van sas 9. Omdat hij als ambtenaar niets mocht bijverdienen, staat zijn vrouw Bertha achter de tap."
1984
"Marth Veraghtert, de oudste dochter van Josephus, trouwt met Roger Denolf. Samen vormen ze de bruine kroeg om tot een moderner café. Ze breiden de brasserie uit met een grote veranda en zomerterras. Ze zorgen voor amusement en plezier dankzij de kegelbaan en speeltuin."
2007
"Eind januari. De derde generatie Veraghtert neemt afscheid van de populaire afspanning in het Gebeunt. Jan en Anita Haerens nemen eind februari 2007 het café over en behouden de naam ‘Den Thijs’. "
2019
"In juni nemen moeder en zoon Anne-Mie Lamberigts en Pieter Quivreux de fakkel over. Het markeert de start van een nieuwe episode in het indrukwekkende verhaal van Den Thijs. "
 
1 / 6

NIEUWSBRIEF

Menu-updates &
evenementen in jouw
mailbox?

Reserveer een tafel

Belangrijk: online reservatie enkel van toepassing tot 10:00 voor de dag zelf.
Gelieve na 10:00 telefonisch te contacteren.
U reserveert automatisch een tafel voor binnen. Gelieve ons op voorhand te contacteren indien u toch buiten wenst te zitten.